Проф. Васил Борисов Арнаудов /1933 – 1991/


Проф. Васил Борисов Арнаудов е роден на 1 май 1933 г. във Варна. През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория със специалност „Хорово дирижиране“ в класа на роденият в Белоградчик проф. Георги Димитров /виж отделна статия/. Последователно дирижира Хор на софийските учителки /1954-68/, хор „Родина“- Русе /1963- /, Българска хорова капела „Светослав Обретенов“ /1966-1969/, Софийски камерен хор “Любомир Пипков“ и много хорови формации в страната и чужбина.
От 1971 г. Васил Арнаудов е заслужил артист, от 1974 г. е доцент по хорово дирижиране в БДК, от 1976 г. – декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на БДК, от 1980 г. зам.ректор на консерваторията, професор по хорово дирижиране и народен артист. Носител е на орден „Св.св. Кирил и Методий“ I ст. и „Златна лира“ и е почетен гражданин на Силистра, Русе, Ямбол и гр.Аргостоли, Гърция.
През 1990 г. е избран за пръв председател на новосъздадения Български хоров съюз.
Проф. Васил Арнаудов има широк репертоарен спектър от български и чужди песенни и кантатно-ораториални творби и композитори. Сред българските творци в репертоара му влизат творбите на – П. Стайнов, Л. Пипков, Д. Петков, С. Пиронков, Ал. Танев, Константин Илиев, Кр.Кюркчийски и др., а сред чуждите на – Хайдн, Моцарт, Бетховен, Верди, Берлиоз, Шостакович, Стравински, Рахманинов и много други.
Той постига успехи не само на българската сцена, но и в редица международни конкурси, фестивали и турнета в СССР, Япония, Великобритания, Италия Германия, Ирландия, Гърция и т.н.
С Видин името на Васил Арнаудов се свързва от идването му през 1966 г., когато под негово ръководство и с негова помощ се поставя началото на школуваното хорово пеене в града и окръга. Израстват, развиват се и стават национално и световно известни редица самодейни хорове, като три от тях стават представителни: хор “Боян Чонос“, хорът на ДМЗ“Георги Димитров“ и Хорът на видинските химици.  С неговата безценна организационна и диригентска помощ Видин е домакин на седемте национални „Празници на кантатно-ораториалната музика“, кръстени по негова инициатива през 1988 г. на името техния създател и дългогодишен председател на организационния им комитет „проф. Константин Илиев“.
За творческите си заслуги и приноса му в развитието на хоровото певческо изкуство в града ни проф. Васил Арнаудов е обявен за почетен гражданин на Видин на 30 юни 1980 г.
Умира на 19 март 1991 г. в София.