Проф. д-р Борис Александров Джибров

Проф. д-р Борис Александров Джибров е роден на 19 август 1933 г. в гр. Брегово. Произхожда от средно селско семейство. Учи в гимназията в родния си град, където е пълен отличник, продължава средното си образование във Видинската гимназия, но в 10 и 11 клас се премества в София, където се дипломира. Завършва Медицинската академия в София и започва лекарската си кариера в родния си град Брегово. След една година се премества във Видинската болница, където се запознава и оженва за гост – режисьорката Нина Минкова /виж отделна статия/. През 1957 г. става научен сътрудник в Медицинска академия София, специализира хирургия и започва работа като лекар в Министерството на външните работи. През 1962 г. специализира дипломация и е назначен за аташе по протокола в Министерството на външните работи. През 1963 г. със съпругата му са изпратени на дипломатическа работа в българското посолство в Индия. През 1971 г. тогавашният външен министър на НРБ Петър Младенов го назначава за директор на Управление “Държавен протокол“ в министерството и той остава на този пост до 1990 г. Същата година става старши съветник в канцеларията на президента и напуска скандално длъжността през 1992 г., когато след посещение на президента Жельо Желев в САЩ подава оставка. Свидетели разказват, че той се е ползвал с изключително доверие и уважение от Тодор Живков, когото е придружавал повече от 25 години при визитите му в чужбина и при посещенията на чужди държавни глави в страната. Бил е на особена почит и сред служителите на министерството и специалистите в областта на дипломатическите контакти, които с респект и признателност го наричат „Човекът протокол“ От 1990 г. е президент на фирма САС. През периода 1990 – 1994 г. е член на борда на директорите на Парк – хотел „Москва“. От 1993 г. е преподавател, а по-късно доцент и професор в УНСС.
Професор Борис Джибров преподава бизнесимидж и бизнескомуникации, но често е ангажиран и с лекции по дипломатическия протокол и дипломатическата етика.
Има син и дъщеря. Синът му Александър Борисов Джибров е завършил Видинската гимназия, бил е на дипломатическа работа в редица страни и посланник в Нова Зеландия.
Борис Джибров умира на 3 август 2016 г. в София.