Д-р Асен Александров Цанов

Докторът на юридическите науки Асен Александров Цанов е роден на 20 септември 1881 г. в София. Двегодишен остава сирак, баща му загива нелепо при експлозия на боеприпаси в крепостта „Баба Вида“ и грижата за него и семейството му е поета от чичо му Найчо Цанов. Средното си образование завършва във Видинската гимназия и записва право в Софийския университет. Поради участието си в освиркването на княз Фердинанд при откриването на Народния театър на 3 януари 1907 г. е подложен на репресии и избягва заедно с Атанас Минков /виж отделна статия/ и други свои състуденти в Сърбия. Найчо Цанов го изпраща студент в Хайделбергския университет – Германия, като го издържа  не само по време на следването, но и до защитата на дисертацията му и получаването на научната  степен „доктор на правните науки“.
Завръщайки се във Видин се оженва за Екатерина Томова Зайкова, за която се е грижил в Германия по време на лечението ѝ от туберколоза и му се ражда син Александър. През 1916 г. започва работа като адвокат в кантората на чичо си Найчо Цанов, от когото се учи и в юридическата и в политическата област, ставайки член и активист на Радикалдемократическата партия. Избиран е за член на ръководството на партията и общински съветник от нейната листа.
На 14 февруари 1920 г. е избран за кмет на Видин и управлява града в продължение на повече от 4 години до 1924 г., което не е типично за онези години, още повече че това е период на тотално управление на страната от БЗНС и Александър Стамболийски, тежката икономическа криза след Ньойския договор и на кървавото Септемврийско въстание от 1923 г., един от центровете на което е и Видинския регион. Той е първият кмет на Видин с висше образование и научна степен.

По време на своето управление Асен Цанов отделя особено внимание на здравеопазването и социалното подпомагане на бедните, на болничната база, на лекарските кабинети, ученическите трапезарии, летните колонии за децата и разширяването и благоустройството на градската градина. Той организира и провежда успешния референдум за изграждане на дизеловата електроцентрала и установява строг контрол над бюджетните постъпления и разходите на общината.

След оттеглянето си от кметския пост се връща към адвокатската си практика, но продължава активната си обществена дейност подпомагайки читалище „Цвят“ и Българо – немското и Българо – руското дружество.
От 1 септември 1931 г. до 15 май 1934 г. д-р Асен Цанов е народен представител от Видинска околия в ХХIII-то Обикновено народно събрание, избран от листата на коалицията на „Народен блок“.
След 1944 г. е подложен на политически репресии и лишен от адвокатските си права и земите си, което го принуждава да се издържа с уроци по немски език и да живее в мизерни условия.
Умира беден, самотен и изоставен на 26 февруари 1975 г. във Видин.