д-р Александър Петров Въчков

Докторът по искуствознание Александър Въчков е роден на 30 юли 1968 г. в София, но майка му е от Видин и той прекарва част от ранните си детски години в родния й град. В едно свое интервю казва „Тъй като най-хубавите ми спомени са от Видин съответно и без да съм роден в града, се считам за видинлия. Интересът ми към архитектурата също се породи в тази прекрасна градска среда, която градът някога предлагаше…Семейството на на майка ми не са кореняци видинлии. Баба ми е от Дебър, след Първата световна война се преместват във Видин, а родната къща на майка ми е построена през 1905 г от прадядо ми и неговият брат. Докато дядо ми, бащата на майка ми е родом от Севлиево, племенник на Райна Княгиня, единият му чичо е Ботев четник. Двамата се запознават на един бал в офицерския клуб във Видин и целият им живот премина във Видин.“ От най-ранна възраст Александър Въчков се интересува от рисуването и е едва на 13 години, когато във в. „Знаме на мира“ отпечатват първия му комикс. Средното си образование завършва в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура – София и е приет за студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „История“, но след като няколко години неуспешно кандидатства  Националната художествена академия и е приет, завършва академията, специалност „Резба“, а по-късно е ангажиран и за преподавател в нея по история на костюма. Научните му търсения и интереси са свързани предимно с военните униформи и изследване и популяризиране на историята на войните, които води България след освобождението си от турско робство. През 1996 г. Български пощи валидират пощенски марки под заглавие „Български военни униформи“, на които той е автор. През 1998 г. защитава докторската си дисертация на тема „Българските военни униформи 1877-1945 г.“
Александър Въчков е автор е на множество статии и на книгите „Сръбско-българската война – 1885“, илюстрована хроника /2000г./, „Балканската война 1912-13 г.“, илюстрована хроника /2005, 2013/, „Български военни униформи“ /2010/. Съавтор е и на илюстрованата енциклопедия „Великите битки и борби на българите през Средновековието“. Участва като редактор, организатор и автор на българската книжка „Вековници“- сборник с комикси с митологична и историческа тематика. Илюстратор е и на детската книжка „Последният рицар на България“, посветена на Цар Борис III, от Михаил Кунчев.
Има участия в научни конференции, тематични мероприятия и телевизионни предавания с научно-популярен и патриотичен характер.