Проф. д-р Александър Асенов Чирков, дмн

Проф. д-р Александър Асенов Чирков е роден на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит – чичо му, брат на баща му, е завършил през 1943 г. медицина в Хайделберг – Германия, а бабата на дядо му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била професор по медицина и лекар на семейството на Лев Николаевич Толстой, в Русия.
Проф. Александър Чирков зъвършва средното си образование в Ломската гимназия през 1955 г. и  медицина във Висшия медицински институт – София през 1962 г. Като студент е боксьор в отбора на клуб „Академик“, побеждавал е дори легендата Стоян Пиличев и не се разделя с бокса и спортуването до последния си ден. От 1962 г. до 1966 г. е ординатор и хирург в Белоградчишката болница, поемайки длъжността от проф. Георги Златарски /виж отделна статия/. През 1967 г.  се премества в Ломската болница, където се оженва за първата си съпруга Веселина от с. Арчар, а след това заминава на специализация в Западен Берлин в клиниката на чичо си и при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава като лекар в Университетската болница в града, където през 1968 г. прави първата си сърдечна операция. През 1972 г. става доцент във Фракфурт, а през 1981 г.  професор във Фрайбургския университет. През 1984 г. по покана на акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинска академия и заместник-министър на здравиопазването, се завръща в Родината, за да постави основите на модерната кардиология и кардиохирургия. На 14 май 1986 г. прави първата в България, на Балканите и в целия източен блок успешна сърдечна трансплантация. Пациент му е 11 годишно момче от гр. Кърджали, което живее с присаденото сърце 2 години, но умира след падане от колело и ненавременно оказана първа помощ. От 1990 г. до 1997 г. Чирков е директор на УМБАЛ “Света Екатерина“ – София, но е освободен с недоказани обвинения за натрупани неправомерно  задължения на болницата. През 2003 г. прави и първата в нашата страна белодробна тлансплантация. Консултант и кардиохирург в болница „Токуда“- София. От 2015 г. започва набиране на средства, създаване на екип и подготовка за изграждане на нова и изключително модерна кардиологична болница във Варна, където живее и работи като консултант и лекуващ лекар до последните си дни.
Проф. Александър Чирков е носител  на редица научни и държавни отличия, сред които и най-високото държавно отличие орден „Стара планина“. Почетен гражданин е на гр. Белоградчик.
Депутат е в VII-то Велико народно събрание.
Автор е на много научни публикации, предимно в чужди издания.
Владее немски, английски, френски, италиански и руски език.
Дъщери от първия му брак са Татяна – невролог и психиатър и Джема – зъболекар. И двете живеят и работят в Германия. Третата му дъщеря  Катрин работи в сената за образование в Хамбург, Германия, а синът му Александро е в Европейската комисия по вътрешна търговия в столицата на Белгия.

Александър Чирков умира на 24 ноември 2020 г. във Варна, но според завещанието му е кремиран и урната с праха му е погребана до тялото на жена му Мариане, която умира една година преди него, в Германия.

Знаменателно е посланието на проф. д-р Александър Чирков:

„Три неща трябва да пожелаеш за теб и на другите – здраве, радост и добри приятели.

Три неща трябва да контролираш и овладяваш – темперамент, език, поведение.

Три неща трябва да култивираш – смелостта, добротата и любов към околните.

Три неща трябва да дадеш – възможност на бедните, утеха на тъжните, похвала на този, който заслужава.

Три неща трябва да избягваш – жестокост, надменност и неблагодарност.

Три неща, на които да се възхищаваш – красотата на природата, на децата и на възрастните хора.“