Плакатистът, художникът, педагогът и общественикът Красимир Кръстев е роден  на 15 април 1953 г. във Враца. Син е на големия видински художник, педагог и изследовател на Жул Паскин Кръстьо Кръстев /виж отделна статия/.  Семейството му се премества във Видин, където завършва средното си образование във Втора видинска гимназия и започва работа като художник-аранжьор в СД “Търговия“-Видин. През 1974 г. е приет за студент в Художествена академия – София, специалност „Плакат“ в класа на проф. Александър Поплилов /виж отделна статия/. Завършва академията през 1979 г. и от 1980 г. до 1990 г. е председател на Художествения съвет на дружеството на художниците –Видин. През периода 1989-2000 г. е преподавател по изящни и приложни изкуства в СОУ “Св.св. Кирил и Методий“. От 2000 г. до 2008 г. е главен специалист в отдел „Култура“ на Община Видин и хоноруван преподавател в Нов български университет – Локален център – Видин по „Рекламен дизайн“. От 2008 г. до 2012 г. е преподавател по изобразително изкуство в ГПЧЕ “Йордан Радичков“, а от 2010 г. до 2017 г. е уредник в Художествена галерия „Никола Петров“- Видин.

     Член е на СБХ от 1982 г. От 2007 г. е Председател на Представителството на СБХ – Видин.

     Работи в различни жанрове и с различни техники на графичния дизайн и живопис.

     Има над 200 участия в общински, зонални, национални и международни изложби, конкурси, биеналета, триеналета и представителни български експозиции.

     За различни институти, държавни и частни фирми и туристически обекти е проектирал и реализирал над 250 запазени знаци – Ансамбъл „Дунав“, Читалище „Цвят“, Държавен куклен театър, Общински драматичен театър, Държавен архив – Видин, Държавна филхармония, Художествена галерия „Никола Петров“, Регионално радио „Видин“, Обреден дом – Видин, Окръжен младежки дом, „Гипс“ – Кошава и др.

     Красимир Кръстев е автор  на герба на Видин.

     Той, единствен от българските кандидати е допуснат за участие в Международния фестивал на плаката – Тайван, Първото международно биенале на модата и плаката – Китай, Международната изложба “Self image” – Израел, IV-то Международно триенале – Украйна и Международната изложба на плакати във Форт Колинс, Колорадо – САЩ.

     Над 900 са плакатите, запазените знаци, живописните творби и рисунки собственост на български музеи, галерии, институции, фирми и частни колекции в България – София, Велико Търново, Плевен, Видин, Габрово, Русе, Бургас, Димитровград, Враца, Разград, Белоградчик, Монтана, Смолян и Ботевград.

     Над 180 негови творби са притежание на музеи, галерии и институции в 29 страни в света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Италия, Русия, Белгия, Испания, САЩ, Мексико, Япония, Бразилия, Тайван, Китай, Израел, Дания, Украйна, Австралия, Хърватия, Сърбия и др. Два от театралните му плакати – „Страсти Илиеви“ и „Щуро племе“ са включени в създадения от Европейския парламент „Дом на Европейската история“ в Брюксел.

     Около 1000 са реализираните проекти в различни жанрове на графичния дизайн, от които над 550 са плакати.

     Красимир Кръстев има и значителен брой живописни творби. През последните години той разработи свой собствен стил, който определя като „линеарна живопис“. Той не съществува като учебна дисциплина и не се изучава в училищата и академиите, но му дава възможност чрез многообразието на форми и композиции да пресъздаде и човешки образи, и пейзажи, и натюрморти, и битови сюжети, и архитектурни орнаменти. През 2016 г. художникът подреди своя експозиция с картини изпълнени точно в този стил и доказа, че в изкуството времето на успешните експерименти не е отминало.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ се съхраняват творбите му – живопис „Плажът в Ново село“, „Край Дунава“ и „Есен“, проектите за плакат – „България 1300“, „Видин“, „Да опазим природата“, „Кошници“, „Произшествие“, „Максималистът“, „Без вина виновни“, „Октомври 1917“ и „110 години от Освобождението от османско иго“. От инв. №83 до инв.№197 – плакати и от инв.№206 до инв.№284 – запазени знаци и 2 плаката.

     Има над 20 самостоятелни изложби в България, Сърбия и Румъния.

     Носител е на 13 награди от конкурси, юбилейни чествания и културни събития.

     От 1993 г. Красимир Кръстев е дарител и личен фондообразовател в Държавен архив – Видин. Фондът му съдържа плакати за изложби, за театрални постановки и спортни прояви във Видин и областта, проекти за емблеми, графични знаци, дипломи, грамоти, корици за програми, брошури  и документи от периода 1979-1994 г. През 2010 г. той прави ново дарение  с авторски документи – 187 плаката, 76 запазени знака, 201 проекта за издания, програми, грамоти, дипломи, заглавки на вестници, 37 каталога от участията му в български и международни изложби, както и дипломи, грамоти и сертификати, които е получил за творческата си и дарителска дейност. От 2014 г. и 2018 г. са новите му дарения – 47 проекта за плакати, статии от и за него в периодичния печат, слова за откриване на изложби в Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин и др. Последните му дарения са от 2018 г., дни преди кончината му, когато предоставя на архива  рисунки – акварел, темпера, пастел, молив и др. на баща си Кръстьо Кръстев, както и нов набор от документи свързани със собствената му професионална, изследователска и творческа дейност.

      Умира на 15 декември 2018 г. във Видин.

     За повече информация виж ДА-Видин, Ф-1164.