Учителят, музикантът, общественикът и хоровият диригент Христо Тричков е роден на 16 юли 1900 г. в гр. Лом. Завършва педагогическото училище в родния си град и от 1923 г. до 1929 г. учителства в с. Шипот, Видинско, където среща бъдещата си съпруга, също учителка – Цветана Микова. През 1929 е назначен за учител във Видин, а след 1930 г.  е  начален учител и главен учител в СОУ „Васил Левски“- Видин, до пенсионирането си.

С музика се е занимавал активно в свободното си време. Още с пристигането си във Видин се включва в черковния хор и хорът към дружество „Китара“. Ръководи и хоровата китка „Славейче“. Заедно със свои колеги и ученици подготвят хорови концерти и детски театрални и оперетни представления. Средствата от всички концерти и традиционното лазаруване са предавани на учителското дружество за издръжка на бедни ученици. Преподавал е и уроци по цигулка. Членувал е и подпомагал дейността на дружество „Бдински юнак“ и читалище „Цвят“. След пенсионирането си след 1961 г. ръководи хорови състави в селата Извор, Арчар, Мали Дреновец, Шипот, Лагошевци, Владиченци, Орешец и Раброво.

Христо Тричков има още една съществена заслуга за Видин. Той е сред най-ревностните инициатори и участници при набирането на средства, издигането и освещаването на паметниците на Васил Левски /1938/ и Георги Сава Раковски /1940/ в града.

Умира на 27 септември 1987 г. във Видин.

За повече информация виж ДА-Видин, Ф-868