Тодор Владимиров Игнатов – Тони е роден на 11 февруари 1951 г. в София, но родовият му корен по майчина линия е от гр. Видин, където той прекарва част от детските и юношеските си години и посещава школата по изобразително изкуство „Жул Паскин“, с ръководител Кръстьо Кръстев /виж отделна статия/. Средното си образование Тодор Игнатов завършва в Художествената гимназия в София /1970/, а висше в Националната художествена академия /1976/, специалност „Театрална декорация“ в класа на проф. Асен Стойчев. Още същата година по разпределение постъпва на работа в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, където протича целият му трудов стаж до пенсионирането му през 2015 г. От 1977 г. е главен художник на театъра, в който е реализирал художественото оформление, декорацията,  а много често и костюмографията на над 200 театрални и оперни постановки. Сред знаковите му постижения са: „Честна мускетарска“ от Валери Петров, „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман, „Томас Бекет“ от Жан Ануи, „Къща“ от Антон Страшимиров, „Бизнес с бизон“ от Дейвид Мамет, „Пътят към Мека“ от Атол Фугард, „Черна дупка“ от Горан Стефановски и мн. др. Редом с художественото оформление и костюмографията на спектаклите са и забележителните му плакати и програми към театралните, оперни, концертни и културни изяви във Варна и други градове в страната.

Тодор Игнатов е автор на сценографията и костюмите и на над 100 концерта, десетки са и проектите му в архитектурата, интериорния дизайн, пластичните изкуства, киното, телевизията, гостуващи спектакли, балета, вариететни програми, частни и институционални поръчки, дизайнерски реализации за музейни експозиции, международни арт фестивали, пленери, международни форуми в Германия, Чехия, СССР, Полша, Турция, Хърватска, Словакия и т.н.

Той е автор и на стотици живописни творби. Има 25 самостоятелни изложби, участва в над 200 изложби живопис и сценография в България и по света. Ежегодишно от 1972 г. до 2007 г. се включва във всички издания на Световното трианале по сценография в Прага, Чехия. Открояват се самостоятелните му изложби  Москва /2006/, Кошице, Словакия /2007/ и Виена /2009, 2011/. Негови творби са собственост на галерии и частни колекции в Англия, Франция, Канада, Финландия, Норвегия, САЩ, Турция, Италия, Германия, Русия и др.

Разнообразни са и обществените му ангажименти – член е на Съюза на артистите в България /1977/, на Съюза на българските художници /1982/ръководството на секция „Сценография“ към СБХ /1983-1996/, на управителния съвет на СБХ /1995-2000/ и на групата на СБХ-Варна, чиито председател е от 1999 г. до 2005 г. Бил е член и на Сдружението на сръбските художници „Леонардо да Винчи“ и на Сдружението на прибалтийските художници в гр. Кьонигсберг, Норвегия.  Ангажиран е и като хоноруван преподавател в катедра „Изкуства“ на Архитектурния факултет във Варненския университет.

Тодор Игнатов – Тони е носител на пет национални награди за сценография от Националния преглед на българската драма и театър, три пъти е удостояван с наградата „Варна“ /1998, 2001, 2003/ за изключителни постижения в сферата на културата и театъра, бил е носител на наградата на кмета на Варна и на наградата за културен принос на „Отворено общество“. Включен е в сборника „2000 изключителни художници и дизайнери на ХХ век“ на Международния биографичен институт Кеймбридж.

Във Видин той и съпругата му, чиито дипломен проект е творбата, аранжират паното над централния вход на Младежкия дом.

Тодор Владимиров Игнатов-Тони умира от КОВИД-19 на 17 ноември 2020 г. във Варна.

На 11 юни 2021 г. във Варна е аранжирана посмъртно ретроспективната му изложба „В паралелни светове“ по повод на 70-та му годишнина.

                                                                          Една от емблематичните картини на Тони Игнатов „Ветроходи“.