Правистът, кметът, народният представител и журналистът Стефан Станев Димитров е роден на 31 юли 1896 г. във Видин. Средното си образование завършва във Видинската гимназия през 1914 г. и веднага постъпва в школата за запасни офицери, а след завършването ѝ заминава за фронта и е зачислен като офицер в Трети бдински пехотен полк. Взема участие в боевете на Южния фронт при Битоля, Братин дол и Червена стена. Награден е с орден за храброст. След пробива при Добро поле попада в плен и пребивава 7 месеца в пленническите лагери „Гросете“ и „Микра“, откъдето избягва и се завръща в България. През 1918 г. е приет за студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“. Дипломира се през 1922 г., оженва се за видинчанка и се установява като адвокат в родния Видин. През 1924 г. се включва активно в обществено – политическия живот на града като член на „Демократическия сговор“, първоначално като член на тричленката за провеждането на изборите за общински съвет, а по-късно като общински съветник, помощник кмет и кмет на града /1927 – 1929/. Кметуването му е свързано с мащабно благоустрояване на града, довършване на електрификацията, запълват се част от блатата, поставя се началото на крайдунавския и крайградския паркове, разгръщат се социалните и здравни функции на общината. През 1928 г. и през 1938 г. е избиран за народен представител.

Стефан Станев се занимава активно и с журналистика – редактира и издава в. „Бдин“, орган на Видинския демократически сговор и е активен сътрудник на в. „Бдинска заря“, в който помества много статии по обществено-политически, стопански и правни въпроси.

Умира на 1 април 1941 г. във Видин, където огромно множество се прощава с него, а тялото му е транспортирано за София, където е погребан по волята на семейството му.