Хореографът, режисьорът и танцовият педагог Петър Димитров е роден на 2 юли 1957 г. във Видин. Израства в семейство, в което музиката, песента и танца са на особена почит. Дядо му е отличен музикант – дудучар, майка му е с богат репертоар от народни песни, които изпълнява почти професионално, а вуйчо му е много добър танцьор. Още в първи клас родителите му  го записват в танцовия ансамбъл при Пионерски дом – Видин, където играе седем години под ръководството на Тодор Александров /виж отделна статия/. След завършване на основното си образование в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Видин е приет и се записва ученик в Минно-геоложкия техникум в гр. Перник, но само след няколко месеца го напуска и от следващата година е ученик в Държавното хореографско училище в София. През 1983 г. завършва висшето си образование във Висшия музикално-педагогически институт – Пловдив, специалност „Хореографска режисура и педагогика“, където сред любимите му преподаватели е бил проф. Кирил Дженев.  В този период е професионален танцьор артист – соло балетист в Държавна филхармония – Пловдив /1979-1981/, артист – балетист в Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив /1981-1983/ и ръководител на танцовия състав на Районно дружество на глухите и на танцовия състав на училището за глухонеми деца. През 1986 г. е назначен за главен хореограф на Тракийския ансамбъл – Ямбол , където съдбата го среща с големия композитор и диригент Стоян Гагов , който счита за свои най-важни учители и в изкуството, и в живота. Бил е хореограф и ръководител и на фолк група „Стил“, преобразувана по-късно в „Ритъм“. От 2000 г. е  директор, главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Тунджа“ – Ямбол. През периода 2012-2017 г. е делегиран преподавател на МОН по български танци в гимназия „Г.С. Раковски“ в гр. Болград, Украйна. В Болград ръководи 9 танцови състава, поставя над 30 български танца и получава 23 лични и 30 колективни отличия и награди. От 2010 г. е ръководител и хореограф и на танцовия състав при читалище „Светлина-1929/ в с. Роза, община Тунджа.

Ръководи и методически подпомага и множество самодейни състави и формации в селата на Пловдивска и Ямболска област, 10 години е ръководител на танцовите състави към Обединения детски комплекс – Ямбол. Седем години преподава народни танци в ямболските училища „Ради Колесов“, „Климент Охридски“ и „Атанас Кожухаров“ и в националното училище за фолклорни  изкуства „Филип Кутев“ в гр. Котел. Водил е танцови обучителни курсове с групи танцьори от САЩ, Канада и Япония.

В преподавателската и лекторската си дейност застъпва дисциплините – Композиция и импровизация, Класически екзерсис, Образци на българската народна хореография и др.

Автор е на над 30 танца и е изготвял сценариите и режисирал десетки танцови композиции.

Петър Димитров е академик в Международната академия на обединените българи  за работата си с бесарабските българи и носител на национални и международни отличия, сред които са медал на „Асоциация на българите в Украйна“, медал и звание „Почетен гимназист“ на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“, гр. Болград, Украйна,  „Златна лира“, „Кристална лира“ и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. А с ансамбъла, който ръководи е отличен със „Златна книга“ на Съвета на Европейската културна и научна общност, „Златна огърлица“ от гр. Дижон, Франция, „Почетен медал“ на Народното събрание на България, „Сребърно колие“ и др. Община Тунджа му присъжда и най-високото си отличие Наградата на името на Джон Атанасов.