Роден е на 2 юли 1957 г. във Видин, но коренът на фамилията му е от гр. Грамада. Израства в семейство, в което музиката, песента и танца са на особена почит. Дядо му е отличен музикант – дудучар, майка му е с богат репертоар от народни песни, които изпълнява почти професионално, а вуйчо му е много добър танцьор. Още в първи клас го записват в танцовия ансамбъл при Пионерски дом – Видин, където играе седем години под ръководството на Тодор Александров/виж отделна статия/. След завършване на основното си образование е приет и се записва ученик в Минно-геоложкия техникум в гр. Перник, но само след няколко месеца го напуска и от следващата година е ученик в Държавното хореографско училище в София. След неговото завършване е професионален танцьор в Тракийския ансамбъл за народни песни и танци – Пловдив. През 1983 г. завършва висшето си образование във Висшия музикално-педагогически институт – Пловдив, специалност “Хореографска режисура и педагогика”.  В този период е ръководител на танцовия състав на Районно дружество на глухите и на танцовия състав на училището за глухонеми деца. През 1986 г. е назначен за главен хореограф на Ансамбъл “Тракия”, където съдбата го среща с големия композитор и диригент Стоян Гагов и с Кирил Дженев, които счита за свои най-важни учители и в изкуството и в живота. Бил е хореограф и ръководител и на фолкгрупа “Стил”, преобразувана по-късно в “Ритъм”. От 2000 г. е първоначално главен художествен ръководител, а в последствие директор и хореограф на Ансамбъл “Тунджа” – Ямбол. През периода 2012-2017 г. е делегиран преподавател на МОН по български танци в гимназия “Г.С.Раковски” в гр.Болград, Украйна. В Болград ръководи 9 танцови състава, поставя над 30 български танца и получава 23 лични и 30 колективни отличия и награди.

Ръководи и методически подпомага и множество самодейни състави и формации в селата на Пловдивска и Ямболска област, 10 години е ръководител на танцовите състави към Обединения детски комплекс – Ямбол. Седем години преподава народни танци в училищата “Ради Колесов”, “Климент Охридски”, “Атанас Кожухаров” и в националното училище за фолклорни  изкуства “Филип Кутев” в гр. Котел.

Автор е на над 30 танца и е изготвял сценариите и режисирал десетки танцови композиции.

Петър Димитров е носител на национални и международни отличия, сред които са и наградите “Златна корона” и “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, “Златна книга” на Съвета на Европейската културна и научна общност, “Златна огърлица” от гр. Дижон, Франция, “Почетен медал” на Народното събрание на България, “Сребърно колие” и др. Община Тунджа му присъжда и най-високото си отличие Наградата на името на Джон Атанасов.