Рожденото  име на художника Петър Дарковски е  Петър Стоянов Йончев. Роден е на 12 ноември 1969 г. в с. Раковица. Основното си образование завършва в родното си село, а средно в Техникума по ветеринарна медицина – Ловеч през 1988 г. и работи като ветеринарен техник. През 2000 г. завършва висшето си образование в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Богословие“. Няколко години е свещенник в родното си село и в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в с. Гомотарци. През 2020 г. записва магистратура в Националната художествена академия – София, специалност „Живопис“.

Интерес към изобразителното изкуство проявява от ранна детска възраст, но професионално с живопис се занимава от 1998 г. Първото му участие в обща художествена изложба е още през  същата 1998 г. в Третата национална изложба „Пейзаж“ във Видин, а през 1999 г. прави и първите си самостоятелни изложби в Русе и Видин. Първата си самостоятелна изложба в София открива на 13 септември 2001 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство „Стълбата“ под мотото „Смисъл, енергия, материя“. Има над 30 участия в ОХИ и колективни тематични изложби в цялата страна и в чужбина и близо 20 самостоятелни изложби във Видин /1999, 2000, 2003, 2009 /2/, 2012, 2016, 2017 /2/, София /2001, 2008, 2009/,Русе /1999/, Пловдив /2012, 2016/  и Карлово /2013/. Изложбите му носят знакови заглавия като „Памет“, „Старите къщи“, „Портрети“ и т.н.. В творческо взаимодействие с Регионална библиотека – Видин организира обучителни арт ателиета за деца посещаващи детския ѝ отдел и експонира често картините си в залите на библиотеката.

Негови картини са собственост на много частни колекции и художествени галерии в страната, както и в Сърбия, Германия, САЩ, Обединените арабски емирства, Израел и др.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхранява маслената му картина „Висота в синьо“.

В творчеството на Петър Дарковски преобладава пейзажа, в който централно място заемат старите градски и селски къщи и елементи и орнаменти от тях, интересни постройки и композиции, оригинални архитектурни решения, абстрактни символи и силуети. Рисува със своеобразна  техника и  портрети на известни личности и характерни типажи. В пейзажната му живопис е заложено дуалистичното начало и принципа за неотменната връзка на минало, настояще и бъдеще. Създал е и утвърждава собствен и разпознаваем стил, с характерни теми, образи и сюжети и с многообагрена и оптимистична творческа интерпретация.

Петър Дарковски е член  на Съюза на българските художници от 2010 г. и неговите представителни дружества във Видин, Пловдив и Плевен и на Международната асоциация на пластичните изкуства.

Живее и твори във Видин.