Рожденото му име е Петър Петров Георгиев и е роден в София на 28 септември 1969 г. Баща му е с руско потекло и поради тази причина избира за фамилно име фамилията на далечните си прародители. Баща му е бил говорител в радиото още 20 годишен, след това е работил като драматург в няколко театъра и служител в Рекламния отдел на Българското национално радио. Има издадени и няколко стихосбирки. Майка му Галина Банчева е родена в гр. Кула и е била строителен инженер. В детските си години Петър Волгин е прекарвал част от ваканциите си в родния град на майка си и при роднини във Видин, от който период има интересни и любопитни спомени. Майка му формира в него и любовта към четенето, като още 5 годишен вече е четял спокойно, а още в началните класове вече е прочел учебниците по история за учениците от средния курс. От дете е участвал в Детската театрална студия на Двореца на пионерите, а едва 10 годишен печели конкурс за изпълнител на детски роли в радиопиесите на БНР, където наред със знакови български актьори и актриси се среща и със Стефан Данаилов.

Петър Волгин завършва основното си образование в 32-ро ЕСПУ „Климент Охридски“- София с усилено изучаване на руски език, а средно в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“. През 1992 г. завършва Софийския университет, специалност „Българска филология“ и веднага започва работа в Българската национална телевизия, но скоро разбира, че бъдещето му е по-скоро в радиото и през следващата 1993 г. вече е на работа като хоноруван радио водещ в Българското национално радио. Чак през 1995 г. е назначен за щатен журналист и водещ на предаването „12 + 3“, паралелно с което през 1998 г. стартира и нощното му предаване „Извън контрол“. През периода 2005 – 2010 г. води и авторското телевизионно предаване „Вярно с оригинала“ по телевизия TV7, а през 2009 г. стартира като автор и водещ и най-проблемното си радиопредаване „Деконструкция“, излъчвано всеки съботен ден от 12 до 14 часа по БНР, но през 2015 г. УС на радиото спира предаването и отстранява водещия. След последвалите многодневни граждански протести е възстановен и включен в екипа на следобедната ежедневна емисия „12 плюс 3“. От 2020 г. е водещ заедно със Силвия Великова на новия радио проект „Политически НЕ коректно“, излъчван всяка събота и неделя от 12.15 ч. Отново с нея от 2021 г. са водещи и на предаването „Демокрацията“ по TV1.

Петър Волгин е автор и на десетки статии във вестниците „Преса“, „Култура“ и др., както и в списания и електронни медии. Многократно е снеман от ефир и санкциониран от СЕМ и ръководителите на медиите и редакциите, в които работи, но той отстоява правото си на собствена журналистическа и обществена гледна точка. Отричан и обичан Петър Волгин е заел трайно място в съвременната българска журналистика.

Издава и няколко книги в различни жанрове – „Медиен апокалипсис“ /2000/, „Лудница“ /2004/, „Неудобните“ /2004/, „Обичам ли те?/в съавторство с Искра Ангелова /2007/ и „Радикална еврейска енциклопедия“ /2013/.

Носител е на Националната награда за журналистика на името на Сирак Скитник за 2003 г.