Петринел Гочев е роден на 28 октомври 1968 г. в София, но родовият му корен е от гр. Видин. Средното си образование завършва, след известни перипетии, в Националната гимназия за приложни изкуства “Св. Лука” – София, а висше в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Режисура за драматичен театър” в класа на Маргарита Младенова през 1999 г., но още през 1998 г. прави своя режисьорски дебют на сцената на Пазарджишкия драматичен театър с постановката “Епични времена” по Йордан Радичков. От 2000 г. до 2001 г. е директор на Благоевградския драматичен театър, а след това и в момента е на свободна режисьорска практика.

Петринел Гочев е режисирал постановките “Видело” и “Сводът” от Анна Петрова, “Хора и свраки” по Йордан Радичков”, “Майстори” от Рачо Стоянов, “Живял човек” от Василий Шукшин, “Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, “Голямата печалба” от Ектор Кинтеро, “Сватбата на дребния буржоа” от Бертолд Брехт” и др. През 1914 г. неговата постановка в Габровския театър на “Ромео и Жулиета” е номинирана за “Икар”.

Изявява се и като сценограф на пиесите “Коварство и любов” от Фридрих Шилер, “Параграф №27” от Алексей Слаповский и др.

Петринел Гочев не се разделя и с четката. Има повече от десет самостоятелни изложби в Софийската градска художествена галерия и галериите във Видин, Варна, Велико Търново и др. Участвал е със свои творби в изложения във Франция, Словакия и Унгария.

Във фонда на Художествена галерия “Никола Петров” – Видин се съхранява графиката му “Буква А”.

Съпругата му Гергана Змийчарова е актриса, но се изявява и в сферата на изобразителното изкуство и фотографията.

Има четири деца, като и двамата  му синове се занимават вече почти професионално с музика.