Фейлетонистът и публицистът Оник Торосян е роден на 10 януари 1899 г. в с. Бахчечик, Турция. В следствие на геноцида, на който е подложено арменското население от турските власти и на който е жертва семейството му, то емигрира в Русе, а през 1901 г. се установява във Видин, където той завършва основното си образование във видинската прогимназия. Средното си образование завършва в Търговската гимназия – Свищов. През 1921 г. заминава за Париж и се записва за студент в Търговската академия за чуждестранни студенти. През 1923 г. се завръща във Видин и започва работа във фамилната мелница като счетоводител, а след смъртта на баща си през 1936 г. става и нейн административен директор. След национализацията на мелницата след 1944 г. остава на работа в нея като главен счетоводител до края на живота си. Като виден общественик участва активно в инициативния комитет и прави лични дарения за изграждането на сградата и разгръщане на дейността на читалище „Цвят“ – Видин.

Оник Торосян проявява интерес към художественото творчество от младежките си години до пределната си възраст. Автор е на десетки фейлетони и статии по злободневни теми и проблеми. През периода 1929 – 1933 г. има 28 публикации във в. „Здравна просвета“, чийто главен редактор и д-р Теодосий Витанов /виж отделна статия/. През 50-те и 60-те години членува активно в литературния кръжок при читалище „Цвят“, пише и публикува предимно фейлетони във в. „Червено знаме“ и участва в литературни четения.

Той има още една творческа страст. Още от 20-те години със собствена камера и по собствени сценарии снима любителски филми, в които актьори и статисти са негови роднини и приятели.

Умира през м. ноември 1973 г. във Видин.

Биографичната справка е почерпена основно от книгата „Гражданите на Видин“ /2021/, издание на Издателство „Видин“.

За повече информация виж ДА-Видин, Ф-811.