Архитект Малин Чонос е роден на 17 август 1919 г. син е на антифашиста Иван Чонос и брат на обесения за антифашистката си дейност секретар на Окръжния комитет на РМС, Боян Чонос. Малин Чонос завършва средното си образование във Видинската гимназия и през 1938 г. се записва студент по изобразително изкуство в Художествената академия в Белград, но прекъсва обучението си по време на Втората световна война и завършва образованието си в Държавна политехника – София, специалност „Архитектура“.

Работил е в „Софпроект“ по генералния план на София и като главен архитект в „Главпроект“. Ръководил е и задграничното проектиране в „Техноекспортстрой“ и задграничните бюра за проектиране в Сирия и Етиопия. След 1970 г. е бил заместник главен архитект на София, а по-късно ръководи изграждането на посланническите комплекси на България в Прага, Будапеща и Варшава. Бил е и на дипломатическа работа в Чехословакия.

Малин Чонос остава верен и на изобразителното изкуство до края на живота си. Автор е на множество графични и живописни творби – натюрморти и пейзажи от България и чужбина. Негови акварели и пастели съхраняват красотата на българските възрожденски къщи в Пловдив и Копривщица, екзотичните пазари в Тунис и Алжир и т.н. Рисува с много чувство красивата природа. Сред картините му има значителен брой посветени на р. Дунав и Видин, а те са изпълнени с богат цветови колорит и много слънце с тънко чувство за детайла и вярна и точна перспектива. Той винаги е участвал в изложбите на архитектите-художници в Централния дом на архитекта /ЦДА/ в София и в изложбени зали в страната. Негови юбилейни изложби в ЦДА са експонирани по повод на 90-та и 100-та годишнини от рождението му през 2009 г. и 2019 г., а негови творби са питежание на ценители на изкуството в България, Чехия, Израел, Япония, САЩ и други страни по света.

Той е един от основателите и най-дейните членове на Съюза на архитектите в България и на Клуба на архитекта-художник.

Заедно с дъщеря си са автори на паметника на Софроний Врачански /виж отделна статия/, експониран пред мавзолея на Екзарх Антим I и открит през 1989 г. във Видин по повод на 150-та годишнина на възрожденеца.