Поетът, преводачът и журналистът Любомир Николов е роден на 10 декември 1954 г. в с. Киреево. Баща му е бил фотограф. Основно образование завършва в родното си село, а средно в Кулската гимназия. През 1979 г. завършва висшето си образование в СУ “Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“ и работи като редактор във в. “Литературен фронт“. Специализирал е по линия на Международната писателска програма в Айова, САЩ.  През 1990 г. заминава за САЩ и се установява във Вашингтон, където е кореспондент на БиБиСи и преподавател по поезия в американски училища. Превежда американски и английски поети, сред които са Дж. Балабан, Роланд Флинт, Томас Елиът и др.

     Носител е на Наградата за дебютна книга от „Южна пролет“ за стихосбирката си „Повикани от прилива“ през 1982 г. и на награда на Съюза на преводачите.

     Любомир Николов е член е на Съюза на българските писатели..

     Автор е на книгите –  „Повикани от прилива“ /1981/,  „Пътник“ /1987/, „Пияно слънце“ /1992/  „Гарван“ /1995/, „Оса“/2005/,  „Ленива лава“/2016/.

     В САЩ излиза в превод на големия американски поет Роланд Флинт стихосбирката му „Езичник“, а в Австрия е публикуван сборникът му със стихове „На хвърлей е светът от оня свят“. Има издадени стихове и в Аржентина.

     Любомир Николов има двама синове – Явор и Мирослав.