Изпълнителят на народни песни и виртуозният акордеонист Любен Захариев е роден на 20 септември 1952 г. с. Винарово, родното село на известния изпълнител на народни песни Кайчо Каменов /виж отделна статия/, в музикално семейство. От най-ранна детска възраст се изявява като изпълнител на народни песни в училището и читалището на селото, едва десетгодишен за първи път излиза на сцената с индивидуално изпълнение.  По-късно и в казармата също усъвършенства таланта си и участва активно във войнишката художествена самодейност. Веднага след уволнението си от редовна военна служба се включва като самодеец певец и музикант в концерти на самодейни състави и на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“- Видин. От 1975 г. е постоянен участник като солист и солов изпълнител в изявите на ансамбъла, а от 1978 г. е назначен и на щат в него. През годините е ръководител и корепетитор на много читалищни самодейни хорове и песенни формации. С оркестър участва в много семейни и обществени празници и чествания.

      Репертоарът на Любен Захариев включва песни от всички краища на страната, както и от Сърбия, Македония и Румъния, но е доминиран от песни от Видинския край, някои от които сам издирва, записва и аранжира. Пял е заедно с водещи изпълнители на народни песни – Недялка Керанова, Динка Рускова, Радостина Кънева, Румен Родопски, Денислав Кехайов, както и в състава на „Мистерия на българските гласове“ 

      С АНПТ „Дунав“ и с други ансамбли или самостоятелно е гостувал в Сърбия, Гърция, Македония, Румъния, Чехия, Словения, Украйна, Русия, Турция, Унгария, Полша, Германия, Швейцария, Италия, Франция, Испания и др. Почти няма голямо населено място, фестивал или музикален празник в страната, в които да не е участвал.

      Има множество отличия и награди от прегледи, фестивали и конкурси за български народни песни. Още през 1976 г. печели конкурса на Българското национално радио за изпълнители. Носител е на първи награди и от чужбина – Сардиния /Италия/ и Охрид /Македония/. През 2015 г. му присъждат първа награда и златен медал на фолклорния фестивал „В планината на Орфей“ в Смолян, връчени му лично от Валя Балканска, а през 2017 г. получава плакета „Лауреат на вокалното изкуство“ на Националната среща на най-добрите български гласове в българската народна музика в Калофер.

      Любими на поколения българи са песните му – „Кога зората зазори“, „Лале ли си, зюмбюл ли си?“ „Нали ти рекох, Тодоро“, „Зоро ле, Зоро“, „Колко Стоян е хубавец“, „Чие е това момиче“, „Дунаве, бели Дунаве“ и др.

      Любен Захариев има записи в БНР, БНТ, регионални радиа и телевизии и чужди медии. Има и издаден компакт диск, както и компакт диск в Румъния, заедно с румънска фолклорна изпълнителка.

      През 2018 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Видин.