Сградата на читалище „Земеделец“ в с. Ново село, изградена по подарения проект на арх. Илия Попов

Архитект Илия Попов роден в с. Ново село през 1875 г. в семейството на свещеник Галуц, който открива първото частно училище в дома си. Илия Попов завършва архитектура в Щутгарт и започва работа в проектантското бюро на видинския архитект Коста Николов /виж отделна статия/. Заедно с него участва в проектирането и изграждането на църквата „Св. Николай“ /1934/ във Видин и на сградите на минната дирекция и общината в гр. Перник.  Самостоятелно проектира мавзолея на първият български екзарх  Антим I, който се намира до църквата „Св. Николай“ във Видин, изграден е през 1934 г., и е признат за паметник на културата. Съвместно с арх. Лазаров проектират сградата на Министерството на земеделието, емблематична сграда в София, а от 1920 г. до 1927 г. нейното строителство се ръководи от арх. Илия Попов.

По негов подарен проект е изградено читалището /1930/ – паметник в Ново село с паметните плочи с имената на загиналите във войните новоселяни. Той проектира и часовниковата кула. И двете сгради са обявени за паметници на културата от национално значение. На читалището още приживе подарява и богатата си лична библиотека. В родното му село по негови проекти са изградени и няколко къщи.

Арх. Илия Попов е автор на  проектите на сградата на Девическото професионално, епархийско училище към Видинската митрополия /1932/ и ЦДГ “Желязко поп Николов“, открита през 1939 г.

В родното му с. Ново село, признателните потомци са поставили негова паметна плоча на фасадата на читалището, а една от главните улици носи неговото име.

                                 Часовниковата кула в с. Ново село, построена по проект на арх. Илия Попов.