Даниел Спасов е роден в София, но родовият му корен е от с. Костичовци, където прекарва част от детските си години и което често посещава и подържа наследствената си къща. Първото си висше образование завършва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“, а второто е магистратурата му в Нов български университет, специалност „Музикално изкуство – автентичен фолклор“. С музика и пеене се занимава от детските си години. С конкурс е приет в първия български детски хор „Бодра смяна“, създаден към Двореца на пионерите в София и ръководен от големите български диригенти Бончо Бочев и Лиляна Бочева. До 1996 г. Даниел Спасов работи като редактор в Музикално-издателска къща „Балкантон“, а след това неизменно е ангажиран като редактор, водещ и изпълнителен продуцент в Главна редакция „Култура, образование и фолклор“ на Българската национална телевизия.

Той е водещ, а често и изпълнител на песни, във фолклорното предаване с най-дълъг живот на екрана на националната телевизия „Иде нашенската музика“. Бил е водещ и на музикалните рубрики „Новини по ноти“, „Засвирили и запели“ и „От дума на дума“. Няколко пъти е водещ на Националния фолклорен събор „Копривщица“, както и на други музикални празници и програми, фестивали и концерти, документални филми и портретни предавания за изтъкнати български изпълнители на народни песни и инструменти.

Даниел Спасов има над 350 записи в Българското национално радио на български народни песни и православно църковна музика. Издал е няколко компактдиска. Участвал е в стотици концерти у нас и на едни от най-престижните сцени в чужбина. Най-популярните му изпълнения са в дует с Милен Иванов /формация „Двуглас“/, но има дуети и с дузина емблематични изпълнители на народни и градски песни. Пял е във формация „Светоглас“, бил е солист на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“, на формация „Гласове от безкрая“ и т.н. Песни в негово изпълнение звучат и в няколко документални филма и различни музикални и тематични предавания.

През 1994 г. е включен в световната енциклопедия „Музиката на света“ /Лондон/, а през 2014 г. е удостоен от Министерството на културата с почетния знак „Златен век“.