Роден е на 6 май 1931 г. в с.Покрайна. През 1957 г. е приет за студент в Художествената академия „Николае Григореску“ в Букурещ, Румъния, специалност „Живопис“ в класа на големия румънски художник и педагог проф. Корнелиус Баба. През 1964 г. се завръща в България и се  установява  във Видин. Той е дългогодишен творчески секретар на Групата, а по късно на Дружеството на видинските художници към СБХ и дългогодишен директор на Видинската художествена галерия „Никола Петров“/1967-1993/.

     Специализирал е в Унгария, Чехия, Украйна и Франция.

     Георги Петров участва в десетки регионални, национални изложби и тематични изложби, както и редица международни изяви – младежкото бианале в Париж, бианалето на хумора и сатирата в Габрово, трианалето на съвременната живопис в София и международните симпозиуми  в Чехановец, Полша, Шверин, Германия, Тескани, Румъния и др. Има и значителен брой самостоятелни изложби, сред които е и ретроспективната му изложба посветена на неговата 85-та годишнина през 2016г., под мотото „На път“.

     Негови картини са във фондовете на Националната художествена галерия, както и в много окръжни и градски галерии в страната и частни колекции. По-известните му картини са – “Семейство пред телевизора”, “Майчинство”, “Поколения” и др.

     За принос в развитието на изобразителното изкуство е награждаван с професионални отличия и награди от общи художествени изложби. Носител е и на ордените „Св.св.Кирил и Методий“ I-ва степен и „1300 години България“.

     На изобразителното изкуство са посветили живота и енергията си и съпругата му Анета Дръгушану/виж отделна статия/ и синът му Йоан Петров/виж отделна статия/.