Хореографът, музикантът, спортистът, организаторът, хористът, постановчикът, актьорът и общественикът Георги Ненков – Юнака  е роден на 20 април 1877 г. в с. Раковица. Учи в родното си село и гр. Кула, но завършва средното си образование във Видинската гимназия.  Увлича се по спортните дисциплини, народните песни и танци и особено музиката, за което особена заслуга има учителят му Руси Коджаманов /виж отделна статия/, който му преподава цигулка. Една година е нередовен учител в с. Подгоре, Белоградчишко. Продължава образованието си в Ломското педагогическо училище, където швейцарският учител по гимнастика Рудолф Айер го приобщава за цял живот към гимнастическите дисциплини и спектакли. През 1900 г. е назначен за учител по физкултура във Видинската гимназия и веднага се включва в дейността и ръководството на дружество „Бдински юнак“. Същата година е изпратен на обучение в София, където с пълно отличие и като първенец на випуска завършва 1-вия главатарски курс на Националния спортен съюз „Юнак“. По линия на съюза през 1902 г. и 1903 г. участва в обучителни курсове в Краков и Берн. През 1906 г., вследствие на доказаните му интереси в областта на танцовото изкуство и народното творчество, тогавашния министър на народната просвета проф. Иван Шишманов го изпраща на обучение по хореография в Париж. След завръщането си оглавява дружество „Бдински юнак“, към което вече е създал първият в България Юнашки оркестър /1901/ и е организирал множество вечеринки, пирамидални продукции, неделни утра, фолклорни композиции и спектакли, сказки и беседи от здравен и спортен характер. Уникални за страната са и специалните костюми и спортни екипи на членовете на дружеството и участниците в неговите спортни и танцови занимания и представления. Той разгръща дейността на дружеството и в региона, като създава представителства  в Ново село, Гъмзово, Видбол, Белоградчик, Кула и други населени места и съдейства за изграждане на първите детски спортни площадки в тези населени места. През войните 1912 – 1918 г. служи в Първа колоездачна рота, стига до звание подофицер и е награден с кръст за храброст III-та степен.

Автор и постановчик  е на гимнастически спектакли и на спектакли с изпълнения на народни хора и танцови композиции и е първият уредник на плувни, гребни и колоездачни състезания и демонстративни игри.

Георги Иванов Ненков – Юнака е и отличен цигулар, участващ като музикант и солист в симфонични концерти и изяви на духови и самодейни оркестри. Той е хорист в църковния и градския хор и артист в театрални постановки на драматичния театър.

Освен че 40 години е председател  /главатар/ на дружество „Бдински юнак“ той е бил председател и на колоездачното дружество „Стрела“, и на морския клуб „Бдин“, както и член на Настоятелството на театралното дружество „Вида“.

За активната си гражданска, обществена и спортна дейност е награден с Орден за граждански заслуги.

Умира през 1954 г. във Видин.