Вълчо Александров Вълчев е роден на 2 април 1946 г. в с. Върба, Михайловградски окръг, но семейството му се премества в гр. Белоградчик, където той завършва основното си средното си образование в Белоградчишката гимназия през 1964 г. Висшето си образование завършва в Националната художествена академия “Николай Павлович” през 1973 г., специалност “Декоративна пластика”.

Негови творби има в почти всички окръжни художествени галерии. Автор е на барелефа на Атанас Далчев, аранжиран  върху родната му къща, на паметника на ботевите четници Курти и Илия Чорбанови и на други знакови произведения. В гр. Белоградчик е аранжирал декоративните пано на фасадата на СУ “Христо Ботев” и на Младежкия дом. Негови са и портретите на Христо Ботев и Васил Левски в едноименните училища в града.

Художествената галерия на гр. Белоградчик носи неговото име.

Негова съпруга е скулптурката Йоанна Кемилева, която прави самостоятелна изложба през 2015 г. и съвместна изложба с дъщеря им Теодора Вълчева под мотото “Огън и земя” през 2019 г.

Децата на Вълчо Вълчев и Йоанна Кемилева поемат по пътя на своите родители в изкуството – синът Александър Вълчев е скулптор, а дъщерята Теодора Вълчева – искуствовед и керамик.

Вълчо Александров Вълчев умира през 2010 г. в София.