Роден е на 6 април 1955 г. в с. Брест, Плевенско. От ранна детска възраст проявява интерес към изобразителното изкуство. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”, специалност “Живопис” в класа на проф. Александър Терзиев и проф. Станислав Памукчиев през 1982 г.. От същата година живее във Видин и преподава в СОУ” Св.Св. Кирил и Методий”. Създател и ръководител е на Детската школа по изобразително изкуство “Никола Петров”.

Творчеството на Меселин Маринов – Нацин е жанрово и стилово многообразно и богато в тематично отношение – експресионизъм, наивизъм, реализъм и модернизъм са стилове, чрез които пресъздава и натюрморти, и пейзажи, и портрети, и композиции, и т.н.

Емблематични негови творби са: “Бялата лястовица”, “Кувадис I” и “Кувадис II”, “Цветът на демокрацията” и др. Картини на художника са собственост на множество галерийни и частни колекции. Автор е на портретите от постоянната изложба “Видинските кметове”, създадена по инициатива на Издателство ВИДИН и разположена на шестия етаж в сградата на общината.

Член е на СБХ от 1992 г., а през 1998 г. е избран и за председател на дружеството на СБХ във Видин.  Участник е в десетки ОХИ във Видин и страната, както и в тематични и юбилейни изложения и самостоятелни изложби.

Във фонда на Художествена галерия “Никола Петров” – Видин са съхранени маслените му платна – “Велико Търново I”, “Портрет на А.”, “Землемери”, “Край Дунава”, “Видинска вечер” и “Отражения”.