Роден е на 24 декември 1964 г. в гр. Димово. Средното си образование завършва в Гимназията с преподаване на чужди езици “Лиляна Димитрова” – Видин, а висше във Факултета по журналистика на Московския университет “М.В.Ломоносов”, профил “Телевизионна журналистика”. Дипломира се с творческа дипломна работа, която е отличена от Съюза на журналистите на СССР на фестивала на некомерсиалното кино в Москва /1990/. От началото на деветдесетте години е репортер и редактор в новинарския “Екип-2” на БНТ /до 2001/. През периода 2001-2003 г. е завеждащ отдел “Връзки с обществеността” в кабинета на министъра  на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на НДСВ. Специализирал е във ВВС, Фондация “Ройтер” и във Факултета по журналистика на Университета на щата Мисури, САЩ. Бил е репортер и редактор на международните новини в БНТ и bTV, водещ и продуцент в БНТ и главен редактор на новините в ТВ-2 и ПроБГ.  Към момента е редактор на международните новини в БНТ. От 2004 г. е хоноруван преподавател  във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет.

Валери Маринов е автор на множество документални филми отразяващи българската действителност и събития от световен мащаб. Най-голям успех му носят филмите “Беслан: последващи трусове”/2004/, “Размисълът на дракона”/2012/ и др.

През 2012 г. защитава докторската си дисертация на тема “Медийният нюзрум в България. Характеристики на моделите. Тенденции на развитие”, която същата година е издадена като книга от издателство “Фабер” със заглавие “Мултимедийният нюзрум в България”.