Писателят, поетът, кинодраматургът и публицистът Валентин Качев е роден през 1950 г. в гр. Белоградчик. Праправнук е на Цоло Тодоров – един от ръководителите на Белоградчишкото въстание от 1850 г. Средното си образование завършва със златен медал в Белоградчишката гимназия през 1968 г., а висше в Литературния институт „Максим Горки“ и Всесъюзния държавен университет по кинематография в Москва, които също завършва с пълно отличие. Повече от 20 години живее и твори в Русия, предимно в Москва.

Валентин Качев е автор на поезия, проза, публицистика и кинодраматургия, а произведенията му са публикувани  във всекидневния печат, в специализирани литературни издания и престижни литературни сборници  у нас и в чужбина. Издал е книгите „Лепестки света. Стихосбирка“ /на руски език /1999/, „Да пазиш Михалята. Сценарии за кинокомедия“ /2004/, „Духът на старата къща“ /2012/, „Нещото, от което боли. Роман“ /2013/, „Къде се ражда любовта. Стихосбирка“ /2015/, „Съдба, наречена Родина. Поетичен сборник“ /2017/, „Говори ми само за любов. Съвременни притчи“ /2018/, „Там, де витае българският дух“- стихосбирка /2019/ и др.

Автор е и на киносценария „А розите цъфтят при всички режими“. За главната роля в снимащият се в гр. Белоградчик филм е поканен и пристига големият съветски актьор Михаил Улянов, пресъздал най-автентичния образ на маршал Жуков в съветската кинематография. Режисьор е Георги Стоянов, композитор Кирил Дончев, оператор Андрей Чердов, а продуцент Христо Ненов – Джеки. В актьорския състав са включени знакови български актьори – Петър Слабаков, Васил Михайлов, Иван Кондов, Златина Тодева, Асен Кисимов, Грета Ганчева, Александра Сърчаджиева, Константин Коцев, Вълчо Камарашев, Виолета Гиндева, Павел Попандов, Любен Чаталов и др. Стефан Данаилов е приел ролята на Старидолски, но снимките са прекъснати преди неговото пристигане и филмът остава незавършен. През 2007 г. Валентин Качев издава документално-мемоарната си книга „Незабравимият Михаил Улянов“ с предговор от тогавашния вече министър на културата Стефан Данаилов, в която пресъздава историята на възникването на сценария и неговото написване, подбора на творческия и актьорски състав, както и злополучното прекратяване на снимачния процес.

Валентин Качев е член на Съюза на писателите от Русия /1996/ и на Съюза на българските писатели /2003/. Удостоен е с литературно-обществената премия „За верност към думите и делата“ с диплом и медал на името на А.С. Пушкин.

Член е и на инициативния комитет за издигане на паметника на легендарния български летец Димитър Списаревски, открит през 2019 г. в центъра на гр. Белоградчик. 

Лауреат е на Международната Шолоховска награда за литература /2005/ и е носител на Международната награда „Атлант на славянството“ /2010/.