Виртуозният гайдар Божидар Симеонов е роден на 4 април 1981 г. в с.Тополовец, община Кула. Поради проблеми със зрението родителите му се преместват да живеят във Варна, където го записват в първи клас в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. Иван Шишманов“. Още от най-ранна детска възраст проявява интерес към музиката, още повече, че сред роднините му има добри самодейни изпълнители и на песни и на музикални инструменти. Сред първите му учители са Гиньо Маринов и Борис Флоров. От седем годишен свири на акордеон и впечатлява и преподавателите и слушателите си, но когато е на 11 години се ориентира към гайдата и с нея кандидатства и е приет през 1994 г. в Средното музикално училище „Филип Кутев“ в гр. Котел. През 1999 г. завършва средното си образование и е приет за студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, специалност „Гайда“ в класа на проф. Мария Стоянова, която завършва през 2004 г. със степен „бакалавър“, а три години по-късно отново там получава и магистърската си степен.

Божидар Симеонов е изключително виртуозен изпълнител, владеещ до съвършенство видовете гайди, характерни за различните региони на страната и изпълнява с прецизност и лекота както фолклорни мелодии, така и музикални етюди с елементи на други музикални стилове, като ползва интерпретацията и импровизацията в широки гами и в солови, и в групови изпълнения.

Работил е като оркестрант в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“-Видин, Ансамбъла на Видинските химици, читалищни формации и групи и оркестри в Сърбия.

Има записи в радиа, телевизии и студии, както и участия в записи за  дългосвирещи грамофонни плочи, компактдискове и аудио и видео касети.