Роден е на 4 април 1934 г. в с. Бърдарски геран, Врачанска област, но детството му преминава през исперихските села Беленци и Подайва. Средното си образование завършва в Каменоделната гимназия в Кунино през 1951 г. и една случайна среща с Чудомир му дава самочувствието да кандидатства във Висшия институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”. Приет е от първия път в специалност “Скулптура” в класа на проф. Атанас Дудулов, но след година и половина сам се прехвърля в специалността “Сценография” при проф. Иван Пенков. Завършва през 1958 г.  в класа на проф. Георги Каракашев с дипломна работа за спектакъла “Борислав” по Иван Вазов, с който се открива новопостроената сцена на учебния театър на НАТВИЗ  и започва работа в Провадийския театър. По-късно е сценограф на театрите в Габрово, Видин, Враца и Стара Загора. Гост-сценограф е и в театрите във Варна, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен и др. Има участия и в оперни спектакли и постановки на куклени театри. Гастролирал е в Самара и Тюмен, Баня Лука и Кошице, Белград, Прага, Москва и Сан Пауло.

Във Видинския драматичен театър “Владимир Трендафилов” е сценограф на пиесите “Майстори” от Рачо Стоянов, “Хотел Карерас” и “Дванайста нощ” на У.Шекспир.

Антон Гюков е автор и на много живописни творби, в които претворява народните шевици, изявява се като майстор живописец с пейзажи и портрети, прави свои интерпретации на библейски сюжети и експериментира с модернистични образи и техники.

Той е автор и на публикации с художесвени текстове, в които пресъздава детските си спомени и картини от родния си край. През 2006 г. излиза от печат и книгата му “По петите на Клео /моята малка Делиорманска Европа/” за живота на банадските българи.

Носител е на десетки награди от национални и регионални прегледи, златни медали, дипломи и юбилейни отличия.