Генерал-майор проф. Крум Жеков Бъчваров /1897-1936/

Генерал-майор проф. Крум Жеков Бъчваров е роден на 6 септември 1897 г. в с. Салаш, където баща му е учител и учредител на местното читалище, русофил със симпатии към руските революционни демократи. През 1909 г. семейството се премества във Видин. През 1916 г. Крум Бъчваров завършва Видинската гимназия с пълен отличен, където се изявява и като литератор, актьор, художник и спортист и е назначен за учител в с. Стакевци. Участва в Първата световна война и след демобилизирането си става професионален революционер. Става член на видинската организация на тесните социалисти. Един от учредителите на младежкото комунистическо дружество „Спартак“ и негов ръководител от 1919 г. Избран е за член на Окръжния комитет на БКП /т.с./ – Видин. Ръководи и пропагандната група „Червената каруца“. През 1922 г. е делегат на конгреса на Младежкия комунистически интернационал и на IV-я конгрес на Коминтерна в Москва, където завършва и 6-месечна школа за партийни кадри. Организатор е на Септемврийското въстание 1923 г. в Белоградчишкия край. След въстанието емигрира в Югославия. През 1924 г. се завръща в страната и работи за възстановяване на структурите на БКП в Северозападна България заедно с Христо Михайлов. От 1925 г. живее и работи в СССР, като последователно е курсист /до 1928 г./, а по – късно преподавател, като преминава през всички научни степени на научен работник, и професор /1935 г./ в катедра „История на въоръженото въстание“, преименувана по негово предложение и под негово ръководство в катедра „История на гражданската война, войните и военното изкуство“ във Военнополитическата академия „Толмачов“ в Ленинград. Получава и чин Бригаден комисар /генерал – майор/ от Съветската армия.
През 1935 г. Крум Бъчваров е задържан и обвинен в шпионаж и подривна дейност от КГБ и е осъден на смърт. Разстрелян е на 19 декември 1936 г.

Крум Бъчваров е автор на над 20 научни труда в областта на военното изкуство.

Неговото име носи един от кварталите на Видин, както и улици в населени места на Видинска област, а в центъра на гр. Белоградчик е издигнат монументален негов паметник.