Проф. Георги Минчев Бадев

Проф. Георги Минчев Бадев е роден  на 24 юли 1939 г. във Видин в семейството на учителка и икономист. Първите си уроци по цигулка получава от чичо си юриста и музиканта Петър Хаджиангелов /виж отделна статия/, който тогава е концертмайстор на Градския симфоничен оркестър, а по късно през 1949 г. има големи заслуги и за одържавяването на оркестъра. Именно той представя 8 годишния Георги на проф. Владимир Аврамов, имащ решаваща роля за най-важния  избор в живота му, да се посвети на музиката. Интересен е факта, че в детските си години, при игра с взривни материали, които избухват в ръката му, са откъснати върховете на пръстите на лявата му ръка, тази която е на грифа на цигулката, но той с много упоритост преодолява този свой недъг, за да стигне до върховете на музикалния си талант. През 1950 г. Георги Бадев е приет в Софийския интернат за даровити деца и учи в Средното музикално училище, където разгръща и утвърждава таланта си. Взема участие в първото общобългарско състезание за деца инструменталисти, а на второто печели първа награда. Едва 13 годишен прави първото си концертно участие с Русенската филхармония. През 1961 г. завършва Държавната консерватория в класа на проф. Владимир Аврамов и веднага започва концертната си дейност в България и чужбина. От 1962 г. е асистент, а от 1966 г. доцент. Известно време е концертмайстор на Софийската държавна филхармония. През 1971 г. заминава за САЩ и специализира при големия музикален педагог и цигулар Исаак Щерн. През 1982 г. става професор по цигулка в Българската държавна консерватория. Има професура и в Мусашино Академия в Токио, Япония, където от 1990 г. е водил майсторски курс по цигулка.
Изпълнителската му палитра е много богата, изпълнява творби на Бах, Моцарт, Брамс, Шуман, Стравински, Барток, Тартини, Чайковски, Владигеров и много други композитори. Един от пионерите е по изпълнение на композиции на съвременни и млади български и чужди композитори – Красимир Кюркчийски, Иван Спасов, Йордан Дафов, Щокхаузен, Булез, Шосон, Ноно, Мадерна, Онегер, Берг и др.
Изнасял е самотоятелни концерти, или е бил солист на симфонични оркестри в СССР /над 20 турнета/, Чехословакия, Полша, Унгария, Франция, Белгия, Австрия, ГДР, ГФР, Канада, Италия, Югославия, Румъния, Гърция, Ливан, Египет, Куба, Турция, САЩ, Мексико, Швеция и др.
Георги Бадев е бил солист на Софийската, Видинската и Русенската филфармонии, участвал е ежегодишно в Русенските мартенски музикални дни и във фестивали в САЩ, Италия, ГФР и др. Забележителни са сонатните му концерти с Николай Евров и Валентин Николов. Многобройни са камерните му изпълнения, записите в Балкантон, телевизии и радиа.
Носител е на високи наши и международни музикални и държавни отличия и награди. Лауреат е на Димитровска награда и на световния фестивал в Москва /1957/, носител е на награда от конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел /1959/, лауреат е и носител на първа награда от конкурса в Монреал, Канада /1966/.
Почетен гражданин е на Видин от 27 март 1973 г.
Умира на 30 юли 2015 г. в София.
За повече информация виж ДА Видин, Ф-972.