Проф. Багряна Величкова Попвасилева-Беланже,дфн

Проф. Багряна Величкова Попвасилева – Беланже, дфн е родена на 20 юни 1932 г. в гр. Белоградчик. Баща ѝ е юрист, съдия и подпредседател на Софийския върховен съд. Тя завършва висшето си образование в  СУ “Св. Климент Охридски“, специалност „Френска филология“ с отличие през 1956 г. и учителства в с. Бобошево, Благоевградско и гр. Годеч. През периода 1963-1968 г. е асистент преподавател  по френски език и литература  в СУ. Специализира в Парижкия университет /1965-68 г./, където защитава дисертация, а през 1990 г. става и доктор на филологическите науки. Специалист е в областта на френската литература. От дълги години живее, преподава и твори в Отава /Канада/. Била е преподавател в университета Карлтон, Отава и в Торонто, както и член на Комисията по билингвизъм в Отава.
Багряна Беланже има много научни и научно-популярни публикации на френски и български език. На френски език издава две книги, едната от които е „Сугестология“, преведена и на испански. Автор е и на биографичните книги „Съдби“ /2003/ и „Главчеви: една стара белоградчишка фамилия“ /2005/. През 2012 г. представя в родния си град и третата си биографична книга  „Белоградчик в моето детство“ /2011/.

Има двама сина Анри-Велислав и Диян Александър Николай, който също е известен учен астрофизик и живее и работи в Мадрид, Испания.