Проф. Багряна Величкова Попвасилева-Беланже,дфн

Родена е на 20 юни 1932 г. в гр.Белоградчик. Баща ѝ е юрист. Тя завършва висшето си образование в  СУ“Св.Климент Охридски“, специалност френска филология през 1956 г. и учителства в с. Бобошево, Благоевградско и гр. Годеч. През 1963-1968 г. е асистент преподавател  по френски език и литература  в СУ. Специализира в Парижкия университет /1965-68 г./, където защитава дисертация  и през 1990 г. става доктор на филологическите науки. Специалист е в областта на френската литература. От дълги години живее, преподава и твори в Отава /Канада/. Била е преподавател в университета Карлтон, Отава и в Торонто, както и член на Комисията по билингвизъм в Отава.
Багряна Беланже има много научни и научно-популярни публикации на френски и български език. На френски език издава две книги, едната от които е “Сугестология”, преведена и на испански. Автор е и на биографичните книги “Съдби” /2003/ и “Главчеви: една стара белоградчишка фамилия” /2005/. През 2012 г. представя в родния си град и третата си биографична книга  „Белоградчик в моето детство“.

Има двама сина Анри-Велислав и Диян Александър Николай, който също е известен учен астрофизик и живее и работи в Мадрид,Испания.