Проф. д-р инж. Ева Илиева Димитрова – Лазарова – Соколова е родена на 9 септември 1933 г. в Благоевград, но част от детските и младежките ѝ години са свързани с Видин. Вероятно е учила завършила средното си образование във Видинската гимназия. След завършване на висшето си образование в Софийския университет, специалност „Химия“  става преподавател в катедра „Физико-химия“ на Висшия химико-технологичен институт. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия. През 1973 г. защитава кандидатската си дисертация  в Московския химикотехнологичен институт „Менделеев“. Последователно печели конкурси за доцент и професор.

Първият ѝ брак е с проф. Добри Лазаров – специалист и преподавател по неорганична химия. Има втори брак с Йордан Соколов – бивш министър на МВР и председател на 38 – то Народно събрание.

Проф. Ева Соколова е автор на учебници по специалността си и на научнопопулярни книги за деца и възрастни в областта на химията  – „Конгрес на металите“ /1964/, „Акция ПНТ“ /1965/, „Какво разказва белият лист“, „Горивни елементи“, „Химична термодинамика“ /1990, 2001/ и др., както и на публицистичните издания „Хигиена на брака“ /2014/ и „Идеи в действие“ /2015/. Последната ѝ книга е  „Недовършени мемоари. Спомени от него и за него“ /2018/- посветена на съпруга ѝ Йордан Соколов.

Председател е на благотворителната организация Граждаски форум „Българка“, учредена през 1998 г.

Има две дъщери от първия си брак – Цветана и Катерина Михайловска, която е известен столичен адвокат.