Проф.кмн д-р Димитър Радков Раденовски

Роден е на 10 март 1949 г. в гр.Белоградчик, но коренът му е от с.Стакевци. В детските си години се увлича по рисуването, което остава негово любимо занимание за цял живот, чрез карикатурите, шаржовете и илюстрациите на част от книгите, които издава.  Завършва Белоградчишката гимназия и е приет за курсант във Военноморското училище, но след няколко месеца го напуска. Служи като парашутист и разузнавач в БНА. След което е следва медицина в МА-София. Дипломира се през 1977 г. Същата година става главен лекар в поликлиниката на гара Елин Пелин. От 1979 г. до 1982 г. е клиничен ординатор в Окръжна болница-София. В тези години специализира неврохирургия при проф. Любомир Карагьозов и коремна хирургия при проф. Георги Златарски /виж отделна статия/ и създателя на спешната хирургия д-р Алберт Луканов. През 1982 г. е назначен за коремен хирург в УМБАЛСМ „Пирогов“ и до 2014 г. е последователно ординатор по хирургия в 4-та хирургическа клиника, началник екип във 2-ра ХК, началник на клинично отделение във 2-ра ХК, началник на 4-та хирургическа клиника, член на борда на директорите, изпълнителен директор /2007-2012/ и отново член на борда на директорите в УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов“.  По негово време спешната хирургия в болницата се трансформира в лапароскопска, чрез закупуване на модерна апаратура и създаване на обучителен център, чиито възпитаници са първите 20 лекари прилагащи новия метод на безкръвната хирургия. От 2018 г. е управител на ДКЦ “Св. Иван Рилски” ЕООД – София
Проф. Раденовски има следните специалности: “Обща хирургия” в  МА-София /1981/, магистратура по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ /2005/ и  „Спешна медицина“ /2008/.
Дисертационния му труд е на тема „За някой възможности на спешната автохемотрансфузия в коремно-гръдната хирургия и при разстроена ектопична бременност“.
Член е на Българското хирургическо дружество и на Дружеството за спешна хирургия.

Проф. д-р Димитър Раденовски е автор и на няколко книги, сред които “Академик Д-р Н.И. Пирогов – легенда в хирургията” /2010/, получила награда на престижната Международна филателна изложба “България-Русия” /2013/, “История с поглед към бъдещето” /2010/ и “Сто и черидесет години Български червен кръст” /2018/.