Венера Цветкова Наследникова – Тасева /1920-2008/

Венера Цветкова Тасева – Наследникова е родена на 19 юни 1920 г. в с. Раяновци, от където е Баща ѝ Цветко Тасев. Но част от родовият ѝ корен е от гр. Дунавци, родното място на майка  ѝ, която е от рода Релаклийски и където Венера прекарва част от детските си години. Тя е по – голямата сестра на актрисата Леда Цветкова Тасева /виж отделна статия/. През 1943 г. Венера Тасева завършва „Лоте Ферайн“ – Берлин, специалност „Дизайн на моден и театрален костюм“. От 1945 г. до 1972 г. преподава история на костюма в ателието по стенография в Националната художествена академия – София.
Автор е на костюмите на над 100 постановки в Народния театър “Иван Вазов“- София, където работи от 1952 г. до 1985 г. и на повече от 150 постановки в други софийски и провинциални театри, в киното, операта и телевизията. Първата  постановка на която изработва костюмите в Народния театър „Иван Вазов“ е на пиесата „Фуенте Овехуно“ от Лопе де Вега през 1946 г., а последната на пиесата „Обещай ми светло минало“ от Петър Анастасов през 1985 г. С активната помощ на Маргарита Гергова Николова /виж отделна статия/ и Нинко Георгиев Заяков /виж отделна статия/ изработва проектите на почти всички костюми на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“- Видин, както и на много самодейни формации от Видинска област, сред които са и съставите за народни и естрадни танци при Окръжен младежки дом – Видин.  Нейни са и проектите за костюми и сценографските решения на няколко постановки на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Автор е и на повечето от костюмите на Държавен ансамбъл „Филип Кутев“, „Северняшки ансамбъл“ – Плевен и много професионални танцови и хорови състави в страната.
Венера Наследникова е автор на книгите „История на облеклото“ /1950, 1959/, „История на българския костюм“ /1969, 1974/ и на много други публикации свързани със сценичните и танцови костюми и национални носии.

Тя е била съпруга на известния столичен адвокат, доктор по право, защитил дисертацията си в Падуа, Италия Любен Наследников и е майка на художничката на костюми и сценографката Мария Любенова Наследникова.

Умира на 16 януари 2008 г. в София.