Проф. Абрахам Пинкас /1945-2015/

Проф. Абрахам Пинкас е роден на 6 август 1945 г. във Видин, в деня на атомната бомбандировка на САЩ над Хирошима. Има роднински връзки с Жул Паскин /виж отделна статия/, който е братовчет на баща му. Бил е на 4 години, когато семейството му се изселва в Израел. По настояване на баща си записва ветеринарна медицина в Париж, но кандидатства и е приет и във Висшето училище за изящни изкуства, специалност „Пластични и графични изкуства“. През 1967 г. завършва висшето си образование и му е предложено да остане като асистент, от любимия му преподавател проф. Габрит. Преминава през всички научни степени и стига до професорската титла, когато е едва на 38 години, в отдела по техника на рисуването в същото висше училище. Гост преподавател е в редица страни от Азия, Европа, Близкия изток и в САЩ, където изнася множество лекции и организира изложби със следната тематика – огледала и отражения, сянка и светлина, птици в полет, отражение и цвят, прозрачност и покривала, облекло от светлина и кожа, напускане на гнездото и др.

Той твори в областта на графиката, текстилната живопис, акварела и маслото.

Има множество изложби в Холандия, Франция, Япония, Турция и др. Негови текстилни инсталации са показвани в Амстердам, Страсбург, Осло, Видин и др.

За първи път посещава България през 1986 г. и веднага гостува в родния Видин. От тогава почти всяка година се завръща в родината си, като често е придружаван от семейството си.

През 1995 г. прави в Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин съвместна изложба със Захари Каменов /виж отделна статия/ и Ставри Калинов /виж отделна статия/ в памет на Жул Паскин и инициира поставянето на паметната плоча пред родния дом на великия художник, която е копие на надгробния му камък в гробищния парк в Монпарнас.

През 2011 г. в галерия „Средец“ на Министерството на културата, със съдействието на Френския културен институт в София е открита негова съвместна изложба с видинския художник Захари Каменов  под мотото „Манто на светлината“, която показва оригинални интерпретации по уникална техника на рисуване върху коприна. В деня на откриването й проф. Пинкас е награден с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“.

Проф. Абрахам Пинкас е сред най-дейните активисти и участници в реставрирането на гроба на друг голям художник с корени от Видин и негов родственик – Жул Паскин, в Париж.

Съпругата му Натали Пинкас е работила като реставратор в Лувъра.

Абрахам Пинкас умира на 15 май 2015 г. в Париж.