Роден е на 15 ноември 1944 г. във Видин в бедно и многолюдно семейство с три деца. Особено влияние върху оформянето му като характер и творец има майка му Реджина, която е от еврейски произход. Средното си образование завършва във Видинската гимназия през 1964 г. и три после-дователни години кандидатства във ВИИИ“Николай Павлович“-София по специалността „Скулп-тура“, но без успех. Работи на свободна практика в областта на рекламата, плаката, изработването на художествени предмети. Приет е за студент в академията едва през 1969 г. по специалността „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев, който е видински зет. Още като студент участва в много изложби в София и страната. След прекъсвания на следването си се дипломира през 1977 г. и отново се отдава на свободна практика. През 1980 г. прави първата си самостоятелна изложба от малка сребърна пластика, която се превръща в събитие за столичния културен живот, а Светлин Русев го поканва лично, за да му връчи карта за член на Съюза на българските художници. Създа-ва собствени галерии в София и Несебър.

     Работи във всички стилове и жанрове на изобразителното, приложното и скулптурното изкус-тво. Използва коприна и различни тъкани и платове, бронз, черни и цветни метали, гипс, сребро, злато, студена керамика, но стъклените картини се превръщат неговата патентована и уникална техника. Автор е и на оригинални портрети на Ван Гог, Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други световно известни и национално признати велики лично-сти и творци. Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Иисус Христос, светци, религиозни ритуали и символи.

     Правил е самостоятелни изложби освен многократно в София и във Видин, Габрово, Търново, Варна, Пловдив, Несебър и други окръжни и градски, както  и в частни галерии. Има самостояте-лни експозиции и мащабни участия  и в Италия, Югославия, Испания, Германия, Швейцария, Фран-ция, Великобритания, САЩ, Австралия, Белгия и др.

     Негови творби са емблематични статуетки връчвани като награди на национални конкурси, юбилей и фестивали – фестивала „Златна Месембрия“, литературната награда „Балканика 2006“, мениджърската награда на конкурса „Мистър Икономика“ /статуетката „Рибарят и златната рибка“/ и на конкурса „Жена предприемач и Жена мениджър на годината“/ за победителката в категория „Жена мениджър на годината“. Негова е и статуетката изобразяваща ктиторите на Боянската църк-ва Константин и Елена подарена от българска делегация на папа Йоан Павел II.

     Монументални скулптури на Ставри Калинов са поставени пред централата на БТА в София – „Истината за перото“ и на входа на Стария Несебър – „Статуята на рибаря“.

     Ставри Калинов е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура/2006/ и на отличието „Кристална звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба през 1995 г.

Почетен гражданин на Видин от 2004 г.

     През 1998г. проф.д-р Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“- сборник с интервюта и самоанализи на нашия съгражданин.

     Ставри Калинов има две дъщери – Реджина/виж отделна статия/, която се занимава с виртуални изкуства и Рая/виж оделна статия/, посветила се на музиката.