Роден е на 7 декември 1983 г. във Видин. Средното си образование завършва в ГПЧЕ“Йордан Ра-дичков“, а висше в СУ“Св. Климент Охридски“, бакалавърска степен „Журналистика“, с профил „Печат“ и магистърска степен „Електронни медии“. Работил е като автор, редактор и главен реда-ктор на редица специализирани, информационни и лайфстайл печатни и онлайн медии. Идеолог и създател е на платформата за неиздавани автори „Писатели без книги“, която съществува от 2012 г. и на която често се организират четения на познати и непознати автори, непубликували още свои книги.

Още като ученик и член на клуб „Млад журналист“, ръководен от Канета Вълчева, се включва в екипа, който подготвя младежкото радио предаване „Teen Life“ на вълните на радио „Канал Ком“, а по-късно в същото радио става автор и водещ  на музикалното предаване „Rock Parti Time“.

Нинко Кирилов е носител на няколко престижни награди като есеист и писател – на негово име е първата награда със студентска стипендия за есе на името на Стефан Продев/2005/, печели също наградата на читателите в конкурса за кратък разказ на Богдан Русев и Радослав Парушев/2012/ и конкурса на сп. „Ко-миксер“ за сценарий за комикс/2015/.

Литературната критика го определя като писател със собствен и новаторски стил. В сп. „Програмата“ отбелязват, че „с текстовете си се е насочил към висшия ешелон на младата българска литература“, а в Offneus го определят като „един от най-обещаващите автори в съвременната българска проза“.

Издал е два сборника с кратки разкази „Двойници на животни“/2013/ и „Човек сред хората“/2017/ и книгата „Три пиеси“/2019/, представена за първи път във Видин.