Роден е във Видин през 1869 г. Завършва Висшето архитектурно училище в Щутгард и специализира архитектура в Мюнхен. Дълги години е работил в Отделението на мините към Министерството на търговията и земеделието.

     През 1895г. е открит построения по негов проект  Търговския дом във Видин, чийто собственик е Тома Лозанов. През 1905-1910г. ръководи строителството на първата държавна минерална баня във Вършец. До откриването през 1911г. е ръководител и на строежа на Балнеолечебницата в Банкя, построена по проект на проф. Карл Хохедер от Техническия университет в Мюнхен, вероятно бивш преподавател на Никола Нешев. През 1924г. се открива първото казино във Вършец, като ръководител на строителството отново е арх.Нешев. Пак във Вършец през 1930г. откриват сградата на новата баня, този път по проект на Никола Нешев, но под ръководството на арх.Ангел Радев, тъй като през 1928г. арх.Нешев е починал.

    По негови проекти във Видин са изградени – хотел „Поща“ на Петър Гузелски/1896/, сградата на Тома Маринов, в която днес се помещават заведение „Червената шапчица“ и централата на БСП/1898/ и сградите на д-р Евдокимови/1908/.

      По негови проекти са изградени и сградите на минералните бани в – Наречен, Меричлери, Чепино, Каменец и Лъджене-Велинград, както и административни и работнически сгради към мини, училища и др.