Роден е на 14 септември 1947 г. в с.Върбовчец. Средното си образование завършва в ТМЕТ „Коста Йорданов“- Видин и следва по специалността „Българска филология“ във Великотърновския университет, но не се дипломира. В младежките си години започва работа като електротехник към Видинския исторически музей.

     Печата стихове в местния и централен печат от 1974 г. Първите му стихотворения са отпечатани във вестниците „Септемврийче“, „Средношколско знаме“ и „Червено знаме“ и в сп.“Родна реч“. Работил е като секретар на Дружеството на СБП във Видин от 1979 г. и журналист в местните вестници. По негова идея през 1981 г. се провежда първата „Поетична обсерватория“ в гр.Белоградчик с авторски рецитал на Любомир Левчев, на която ежегодно се представят най-обичаните и известни български поети. Дълги години е редактор и заместник главен редактор на в. „Слово плюс“ и кореспондент на в. „Над 55“. Съучредител и ръководител е на литературен клуб „Иван Деспотов“ и на младежкия вестник „Жар“, както и на Видинския литературен салон при читалище „Цвят“. Автор и съавтор е и на множество очерци за хора на труда, творци на изкуството и културата, хора със специфични дарби и таланти от Видинския край. Основател е и главен редактор на в. „Дом и училище“ и на „Вестник на учителя“/1992/, както и издател и главен редактор на алманаха „Паралел 44“ на Видинското дружество на писателите.

     Автор е на стихосбирките – „Съобщете на деня“/1975/, „Стихотворения без дъждобран“, „Око за материка“/1986/, „Бонбони за бедните“/1998/„Безработна любов“/1999/отличена с наградата за най-добра поетична книга за годината от СБП/, „Когато и птиците спят“/2003/, „Стихотворения без дъждобран“/2013/, „Съобщете на деня“/2013/ и „И сенките на птиците летят. Избрани произведения“ /2017/.

     Ненчо Славчев е автор и на сценариите и текста на два филма за Видин.

     Член е на Съюза на българските писатели /1979/ и дългогодишен председател на Дружеството на видинските писатели.

     Носител е на националната награда за поезия „Иван Нивянин“ на община Борован за стихосбирката „Стихотворения без дъждобран“ /2013/ и на Националната Славейкова награда“/III награда – 2012/, присъждана  от община Трявна.