Доц. Иванка Любенова Нинова

Родена е през 1959г. в гр.Видин. Произхожда от музикално семейство. Родителите й са солисти в самодейния видински оперетен състав и в градските хорове. Тя от малка учи акордеон и пиано в детската музикална школа, а брат й д-р………………………………….. свири на четири инструмента и пее в хорови състави на града. Средното си образование завършва в Музикалното училище – Плевен със специалност оперно пеене при Дора Гложенска. Тя е първата възпитаничка на училището със солистични изяви в концерти на Плевенската филхармония, както и първата негова представителка на концертни изяви в бившата ГДР. Висшето си образование завършва в НМА – София в класа по пеене на проф.Лилия Стефанова и с преподавател по актьорско майсторство Петър Щърбанов. Още като студентка е ангажирана за солистка на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“/1983-88г./. На 7 април 1989г. прави своя дебют в ролята на принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ на Джузепе Верди в Софийската опера, където преминава целия й изпълнителски и творчески път.
Певческата й кариера преминава и през други оперни театри, както и през сцените на филфармониите в София, Русе, Пловдив, Плевен, Видин, Враца, Стара Загора, Разград и др. Пяла е под диригенството на плеяда български и чужди диригенти и режисьори.
Гастролира и в чужди оперни и симфонични изяви в СССР, Италия, Германия, Франция, Австрия, Испания Белгия, Швейцария, САЩ, Корея, Япония, Канада и др.
Удостоявана е с множество награди и отличия – лауреат е на международния вокален конкурс „Вердиеви гласове“ в Бусето, Италия, от 1991г. до 1998г. неотменно е номинирана за оперен изпълнител на годината, през 1995г. печели Голямата награда за изпълнител на международния фестивал на изкуствата в Пхенян, Северна Корея, удостоена е приза „Златна Муза“ за принос към руската култура.
Педагогическата й дейност започва като асистент на проф.Лили Стефанова. През 1992г. започва да преподава оперно пеене в НМА, а от следващата година и е поверен и самостоятелен клас. През 2000г. става доцент. Водила е майсторски курсове в Молдова/1998/, Южна Корея/1999, 2000 и 2005/, Украйна/2006/ и Канада/2006/.
Най-изявените ученици на доц.Нинова са – Теми Камбурова, Ива Динова, Доротея Доротеева, Росен Кръстев, Валерий Георгиев, Ева Перчемлиева и др.