Проф. Васил Борисов Арнаудов

/1933-1991/
Роден е на 1 май 1933г. във Варна. През 1956г. завършва Българската държавна консерватория със специалност „хорово дирижиране“ в класа на роденият в Белоградчик проф.Георги Димитров. Последователно дирижира Хор на софийските учителки/1954-68/, хор „Родина“-Русе/1963- /, Българска хорова капела „Светослав Обретенов“/1966-1969/, Софийски камерен хор “Любомир Пипков“ и много хорове в страната и чужбина.
От 1971г. Васил Арнаудов е заслужил артист, от 1974г.- доцент по хорово дирижиране в БДК, от 1976г. – декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на БДК, от 1980г. зам.ректор на консерваторията, професор по хорово дирижиране и народен артист. Носител е на орден „Кирил и Методий“ I ст. и „Златна лира“ и е почетен гражданин на Силистра, Русе, Ямбол и гр.Аргостоли, Гърция.
През 1990г. е избран за пръв председател на новосъздадения Български хоров съюз.
Проф.Васил Арнаудов има широк репертоарен спектър от български и чужди песенни и кантатно-ораториални творби и композитори. Сред българските творци в репертоара му влизат творбите на – П.Стайнов, Л.Пипков, Д.Петков, С.Пиронков, Ал.Танев, К.Илиев, Кр.Кюркчийски и др., а сред чуждите на – Хайдн, Моцарт, Бетховен, Верди, Берлиоз, Шостакович, Стравински, Рахманинов и много други.
Той постига успехи не само на българската сцена, но и в редица международни конкурси, фестивали и турнета в СССР, Япония, Великобритания, Италия Германия, Ирландия и т.н.
С Видин името на Васил Арнаудов се свързва от идването му през 1966г., когато под негово ръководство и с негова помощ се поставя началото на школуваното хорово пеене в града ни. Израстват, развиват се и стават национално и световно известни редица самодейни хорове, като три от тях стават представителни: хор “Боян Чонос“, хорът на ДМЗ“Георги Димитров“ и Хорът на видинските химици. По негова инициатива и с неговата безценна организационна и диригентска помощ Видин е домакин на трите национални „Празници на кантатно-ораториалната музика „Константин Илиев“.
За творческите си заслуги и приноса му в развитието на хоровото певческо изкуство в града ни проф.Васил Арнаудов е обявен за почетен гражданин на Видин на 30 юни 1980г.
Умира на 19 март 1991г. в София.