Проф. д-р Божидар Георгиев Попов

Роден е на 25.12.1940г. в гр.София. Завършва средното си образование в Белоградчик, а висшето си образование през 1968г. в Медицинска академия -София и започва работа като инспектор в ХЕИ гр.Видин. През 1971г. напуска града и става научен сътрудник към Института по хранене към БАН и асистент в МА. По-късно е избран за доцент и ръководител на катедра в Пазарджишкия филиал на Медицинския институт – Пловдив
От 1999г. проф. Попов е председател на Българското научно дружество по хранене и диетика. От 2000г. е професор и ръководител на Катедра „Хигиена,медицинска екология и хранене” към МА-София.
Специализирал е в Ленинград и Москва, където овладява съвременните методи за изследване на храносмилането и усвояемостта на храната. В тази област разработва и защитава и кандидатската си и докторската си дисертация.
Основните му интереси в областта на науката са в следните направления: физиология на храненето, физиология на храносмилането и усвоемостта на храната, алтернативното хранене, хранителната профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, хигиенно-екологичните аспекти на здравето и др. Участвал е с доклади, научни съобщения и лекции в редица научни форуми по хранене у нас и в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.
Откривател е на интерцелуларното храносмилане и няколко метода за анализиране на процесите на хранене.
Проф.Божидар Попов членува в редица международни организации, сред които Европейското научно дружество по затлъстяване, Федерацията на европейските научни дружества по хранене(FENS), Европейската академия по хранене(EANS), Международния съюз на нутриционистите(IUNS) и др.
Автор е на повече от 200 публикации и научни съобщения у нас и в чужбина, както и няколко учебници и сборници, в които и на които е автор, съставител и редактор.