Проф.д-р Александър Асенов Чирков,дмн

Роден е на 27 януари 1938г. в гр.Лом. В рода му медицината е на особена почит – чичо му, брат на баща му, е завършил през 1943г. медицина в Хайделберг – Германия, а бабата на дядо му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход е била професор по медицина и лекар на семейството на Лев Николаевич Толстой, в Русия.
Проф.Чирков зъвършва медицина във Висшия медицински институт – София през 1962г. и от 1963 до 1966г. е ординатор в Белоградчишката болница. Същата година заминава на специализация в Западен Берлин при известния кардиохирург проф.Бюхлер и остава като лекар в Университетската болница в града, където през 1968г. прави първата си сърдечна операция. От 1981г. е професор във Фрайбургския университет. През 1984г. по покана на акад.Атанас Малеев, ректор на Медицинска академия и заместник-министър на здравиопазването, се завръща в Родината, за да постави основите на модерната кардиология и кардиохирургия. През 1986г. прави първата в България, на Балканите и в целия източен блок успешна сърдечна трансплантация. От 1990 до 1997г. е директор на УМБАЛ“Света Екатерина“ – София. През 2003г. прави и първата в нашата страна белодробна тлансплантация. Консултант и кардиохирург в болница „Токуда“-София.
Проф.Александър Чирков е носител е на редица научни и държавни отличия, сред които и най-високото държавно отличие орден „Стара планина“.
Депутат е в VII-то Велико народно събрание.
Автор е на много научни публикации, предимно в чужди издания.
Владее немски, английски, френски, италиански и руски езици.
Дъщеря му Катрин работи в сената за образование в Хамбург, Германия, а синът му Александър е в Европейската комисия по вътрешна търговия в столицата на Белгия.